Kurczak z sosem żurawinowym
Zioła nadają sosowi pikantności, co jest miłym uzupełnieniem cierpkości żurawiny.
Składniki:
2 łyżki masła1 ? łyżeczki suszonego tymiankugruba sól i pieprz mielony4 piersi z kurczaka1 średnia cebula, drobno posiekana? łyżeczki suszonej szałwii2 szklanki bulionu z kurczaka1 szklanka żurawin? szklanki cukru1 łyżeczka mąki kukurydzianej (zmieszana z 1 łyżką wody)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. W małej misce wymieszać: 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę tymianku, ? łyżeczki soli, ? łyżeczki pieprzu. Powstałą mieszankę wetrzyj dokładnie pod skórę kurczaka. Połóż kurczaka na blasze i piecz do momentu, aż będzie miał złoty kolor, a kurczak i nie będzie surowy (około 25 minut). W międzyczasie roztopić łyżkę masła w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, aż uzyska złoty kolor. Dodać szałwię i pozostały tymianek. Dodać bulion i gotować na wolnym ogniu, aż objętość zmniejszy się do 1 ? filiżanki (10-15minut). Przecedzić mieszaninę i z powrotem wlać do rondla. Dodać żurawinę i cukier, gotować, aż popękają (5-8 minut). Dodać mieszankę mąki kukurydzianej i wody i dokładnie wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Polać kurczaka sosem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje