Kurczak zapiekany pod ciastem francuskim

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

4 piersi z kurczaka4 udka z kurczaka bez skóry i kości1 średnia cebula, grubo posiekana2 kawałki selera naciowego, pokrojone w poprzek na 2,5 cm kawałki3 marchewki, grubo posiekanegruba sól i świeżo mielony pieprz4 gałązki świeżego tymianku2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 szklanka małych marchewek (baby carrots)1 szklanka mrożonego zielonego groszku1 szklanka cebulek perłowych4 łyżki plus 1 łyżeczka masła2 ? szklanki pieczarek pokrojonych w ćwiartki4 łyżki mąki pszennej1 ? szklanki śmietany kremówki1 łyżeczka sosu Tabasco1 ? łyżeczki sosu Worcestershire2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego1 duże jajko

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Kurczaka , posiekaną cebulę, selera oraz marchew włożyć do dużego garnka, zalać wodą, tak aby przykryć składniki, doprawić solą i pieprzem. Gotować. W kawałek gazy włożyć gałązki tymianku i czosnek, zawiązać sznurkiem i umieścić w garnku (wyjąć pod koniec gotowania). Garnek przykryć doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, czyli około 25 minut. Łyżką cedzakową wyjąć ugotowane warzywa i kurczaka na talerz i przestudzić, płyn zostawić w garnku. Przygotować miskę z zimną wodą i kostkami lodu. W kolejnym garnku zagotować osolony wrzątek, włożyć małe marchewki i gotować przez 5 minut. Po upływie tego czasu wyjąć i natychmiast umieścić marchewki z misce z lodem. Po chwili odcedzić i odstawić. W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać groszek i gotować około 30 sekund. Odcedzić i odstawić. Do wrzącej wody dodać cebulkę perłową i gotować około 1 minuty, odcedzić i podobnie jak marchewkę przełożyć na chwilę do kąpieli z lodem, odcedzić i odstawić. Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać grzyby i smażyć aż zbrązowieją około 3 -4 minut, ostudzić. Kurczaka pokroić i umieścić w dużej misce wraz z marchewką, groszkiem, cebulą perłową i grzybami. Odstawić. Na średniej wielkości patelni, rozgrzać 4 łyżki masła, dodać mąkę i smażyć, mieszając przez około 1 minutę. Dodać ? szklanki wywaru z gotowania kurczaka i warzyw oraz śmietanę. Gotować ciągle mieszając, aż płyn zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia i dodać sos Worcestershire, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać do miski z kurczakiem i warzywami i wszystko połączyć. Podzielić kurczaka równomiernie między 4 350-cio gramowe miseczki żaroodporne, przykryć ich wierz ciastem francuskim i na środku zrobić małe rozcięcie. Każdą porcję ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec aż ciasto będzie miało złoty kolor, czyli około 25 minut. Odstawić na 5 minut przed podaniem.

Twoja opinia