Łatwa Paella

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek100 gram krewetek średniej wielkości, oczyszczonych350 gram kiełbasy z kurczaka, pokrojonej w plasterki1 średnia cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, posiekane1 ? szklanki ryżu długoziarnistego? łyżeczki papryki? łyżeczki mielonej kurkumy1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę400 ml bulionu drobiowego (można zastąpić wodą)gruba sól i pieprz mielony1 szklanka mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć krewetki z obu stron po około 4-5 minut, przełożyć na talerz.Na patelnię dodać pozostałą łyżkę oleju i kiełbasę, podsmażać kilka minut, aż zbrązowieje. Dodać cebulę i podsmażać często mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i ryż i podsmażyć kolejne 2 minuty.Paprykę, kurkumę, pomidory i bulion dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 20-25 minut, aż ryż będzie ugotowany i wchłonie większość płynu. Na koniec dodać groszek oraz podsmażone krewetki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.

Twoja opinia