Łódki z cykorii z marynowanymi warzywami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 mały świeży burak (około 90 gram)

1 ? łyżeczki soli

1 średnia marchew, obrana

240 gram kopru włoskiego

1 łyżka białego octu winnego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

?  łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

5 cykorii

2 łyżeczki natki pietruszki, posiekanej

Wykonanie:

Buraka ugotować z 1 ? łyżeczki soli. Miękkiego buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski. Dodać startą marchewkę. Koper włoski pokroić na cienkie plastry, a następnie na paski i dodać do pozostałych warzyw. Warzywa doprawić octem, oliwą, pieprzem i pozostałą ? łyżeczki soli. Całość starannie wymieszać i przechowywać w lodówce około 1 godziny.

Ostrym nożem odciąć koniec cykorii, poodrywać liście, starannie wypłukać i osuszyć. Większe liście odłożyć, małe zaś wypełnić 1 ? łyżki marynowanych warzyw. Całość posypać natką pietruszki.

 

 

Twoja opinia