Łódki z cykorii z marynowanymi warzywami
Składniki:
1 mały świeży burak (około 90 gram)
1 ? łyżeczki soli
1 średnia marchew, obrana
240 gram kopru włoskiego
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
? łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
5 cykorii
2 łyżeczki natki pietruszki, posiekanej
Wykonanie:
Buraka ugotować z 1 ? łyżeczki soli. Miękkiego buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski. Dodać startą marchewkę. Koper włoski pokroić na cienkie plastry, a następnie na paski i dodać do pozostałych warzyw. Warzywa doprawić octem, oliwą, pieprzem i pozostałą ? łyżeczki soli. Całość starannie wymieszać i przechowywać w lodówce około 1 godziny.
Ostrym nożem odciąć koniec cykorii, poodrywać liście, starannie wypłukać i osuszyć. Większe liście odłożyć, małe zaś wypełnić 1 ? łyżki marynowanych warzyw. Całość posypać natką pietruszki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje