Łosoś w chrupiącej panierce z sałatką szpinakową

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 kromki chleba1 kubek świeżej pietruszki2 łyżki oliwy z oliwekgruba sólświeżo mielony pieprz4 filety z łososia bez skóry (około 170 gram każdy)2 łyżki musztardy Dijon3 łyżki świeżego soku z cytryny140 gramów świeżych liści szpinaku? średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i odstawić. W blenderze z nożykami połączyć ze sobą chleb, pietruszkę i 1 łyżkę oleju. Doprawić solą i pieprzem. Kawałki łososia ułożyć na blasze oprószyć solą oraz pieprzem, posmarować musztardą i obłożyć gotową panierką, lekko ją dociskając. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa, a panierka stanie się chrupiąca. W międzyczasie w dużej misce połączyć sok z cytryny, pozostały olej i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać szpinak oraz cebulę i starannie wymieszać. Łososia podawać z sałatkę ze szpinaku.

Twoja opinia