Łosoś z sosem Wasabi i kapustą Bok Choy

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki majonezu light? szklanki świeżych liści kolendry3 łyżki świeżego soku z limonki2 – 3 łyżeczki pasty wasabi1 ? cm kawałek świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanegogruba sólpieprz mielony1 łyżka oleju roślinnego4 filety z łososia bez skóry, (200 g każdy)? szklanki Mirin1 łyżka sosu sojowego4 młode kapusty Bok Choy (około 500 gram łącznie)

Wykonanie:

W mikserze połączyć majonez, pieprz, sok z limonki, pastę wasabi, imbir oraz 1 łyżeczkę wody. Zmiksować na jednolitą masę, w połowie dodając 2 łyżeczki wody. Gotowy sos doprawić solą i odstawić.Na dużej patelni rozgrzać olej. Łososia oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażać z obu stron po 3-4 minuty. Usmażonego łososia przełożyć na talerz i przykryć szczelnie folią aluminiową, aby doszedł. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym, wylać na nią sos sojowy oraz Mirin i doprowadzić do wrzenia. Dodać Bok Choy, doprawić solą i pieprzem i gotować 3 do 5 min, aż kapusta zmięknie. Łososia podawać na talerzu, polanego sosem z wasabi z kapustą Bok Choy.

Twoja opinia