Makaron z oliwkami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

320 g makaronu100 g czarnych hiszpańskich oliwek400 g krewetek1 papryczka chilli do smaku2 łyżki oregano6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek4 ząbki czosnku4 małe pomidorysól i pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Obierz i podziel krewetki. Ugotuj wywar wykorzystując głowy i muszle krewetek. Odcedź resztki krewetek. Na pozostałym wywarze ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut. Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem.

Makaron z oliwkami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia