Makaron ze szpinakiem
Składniki:
makaronświeża bazyliaszpinak – 500 gramów pieprzcebula – 1 sztukaśmietana 18 % – 100 mililitrówząbek czosnku – 2 sztukiwoda – 3 łyżkistarta gałka muszkatołowaoliwa z oliwekstarty ser żółty – 100 gramów
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i lekko podsmaż na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni usmaż szpinak, do którego po kilku minutach dorzuć cebulę i czosnek. Całość duś 5-7 minut. Po tym czasie dodaj listki bazylii.Do garnka wlej wodę wraz z śmietanę i zagotuj. Po 2 minutach dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową oraz starty ser. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na ogrzane talerze wyłóż w pierwszej kolejności makaron, następnie szpinak, a całość polej sosem. Przed podaniem możesz danie posypać tartym serem i udekorować listkami bazylii.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje