Marokański kurczak z ryżem i ciecierzycą

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 kurczak (1,5 ? 2 kg), pocięty na 10 częścigruba sól i pieprz mielony2 łyżeczki oleju roślinnego1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane4 marchewki, pokrojone w kostkę1 łyżeczka papryki? łyżeczki mielonego kminku? łyżeczki mielonego cynamonu1 ? szklanki długoziarnistego ryżu3 filiżanki zielonej fasolki szparagowej, pociętej na kawałki1 szklanka ciecierzycy z puszki, wypłukanej i osuszonej1 ? szklanki bulionu z kurczaka lub wody

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kawałki kurczaka osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i doprawić solą oraz pieprzem. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na talerz i odstawić. Do garnka dodać cebulę, czosnek i marchew, podsmażać na wolnym ogniu kilka minut, do momentu, aż cebula będzie przezroczysta. Wymieszać z papryką, kminkiem, cynamonem oraz ryżem i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać fasolkę, ciecierzycę i bulion, doprawić solą oraz pieprzem. Na wierzchu ryżu ułożyć kurczaka skórą do góry, doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek szczelną pokrywą i umieścić w piekarniku. Piec 25-30 minut, do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawić na 5 minut przed podaniem.

Twoja opinia