Mini babeczki z owocami
Składniki:
Ciasto:4 gotowane żółtka10 dag cukru pudru30 dag mąki tortowej20 dag masłaszczypta proszku do pieczeniaMasa:0,5 litra tłustego mleka3 żółtka3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 kostki masłamaliny, truskawki
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka włożyć na sitko do wrzącej wody i gotować 15 minut. Zostawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mąkę,gotowane żółtka przetarte przez sitko , masło i cukier puder posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Foremki na babeczki bardzo dokładnie wysmarować margaryną i wylepić ciastem. Upiec na złoty kolor, uważać, żeby się nie przypaliły
Krem: Z 0,5 litra mleka odlać szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozmieszać dokładnie z mąkami i żółtkami. Na gotujące się mleko wlać powstały budyń i gotować do zgęstnienia, uważac żeby się nie przypaliło. Masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Do masła dodawać po łyżce ostudzony budyń i ucierać aż powstanie lśniący krem.
Kremem napełnić babeczki, poukładać owoce.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje