Mini pizza
Składniki:
NA 6 SZTUK:Ciasto:1 szklanka mąki1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka drożdży w proszkuszczypta soli1/2 łyżeczki cukruoliwaSos:1 puszka pomidorów całych1ząbek czosnku2 łyżki oliwy2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej Ajvarsól morska prowansalska z młynka, pieprz3 łyżki startego sera koziego Chevretteser cammembertanchoisdobrej jakości salami (np. toskańska, spianata, milano)szynka szwarcwaldzka lub parmeńskapomidory suszonelistki rukoliorzeszki pinioweczerwone winogrono
Przygotowanie:
Pomidory odcedzić na sicie, pokroić drobniej na desce – dodać wraz z posiekanym czosnkiem na patelnię z oliwą. Smażyć na dużym ogniu do odparowania soku, a potem dusić na mniejszym by pomidory „się rozwaliły”. Dodać pastę Ajvar, doprawic solą z młynka i pieprzem.Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżka, wyłożyć na blat – wyrobić gładkie ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok 12 cm.Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto . Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami. Wersja I – anchois, cammembert, ser kozi. Wersja II – salami, ser kozi. Wersja III – suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi. Piec ok 8 minut. Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosupomidorowego.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje