Mini tarty z jagodami
Składniki:
CIASTO :szklanka mąki10 dag masła1/4 szklanki cukru pudrużółtkoNADZIENIE:40 dag jagód13 dag masła3 jajka6 łyżek cukru pudru6 łyżek mielonych migdałówłyżeczka likierużółtkomasło do foremek
Przygotowanie:
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować. Wyciąć 6 krążków o średnicy większej niż foremka. Wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki wylepić krążkami ciasta. Każdy krążek ponakłuwać widelcem. Trzymać foremki w chłodzie. Nadzienie: w misce utrzeć mielone migdały z masłem na gładką masę. Dodać cukier puder, jajka i likier. Dokładnie wymieszać.Każdy krążek ciasta przykryć folią aluminiową, posypać suchą fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu folię z fasolą usunąć. Pozostawić ciasto do wystudzenia. Tartaletki posmarować kremem migdałowym, obficie posypać jagodami. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec jeszcze 10 minut. Podawać lekko ciepłe.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje