Muffinki z kruszonką
Składniki:
Na kruszonkę:? 1 szklanka ciemnobrązowego cukru? 1 szklanka mąki pszennej? ? łyżeczki mielonego cynamonu? ? łyżeczki soli? ? szklanki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
Na muffiny:? szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej1 ? szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1 szklanka kwaśnej śmietany1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii2 duże jajacukier do posypania
Wykonanie:
Przygotuj kruszonkę: w średniej misce wymieszać razem brązowy cukier, mąkę, cynamon i sól. Dodać zimne masło, wymieszać i wyrzucić na deskę, posiekać nożem do czasu, aż uzyska się drobne ?grudki?. Trzymać w lodówce.
Przygotować babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Foremki na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką. W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, odstawić.
Używając miksera na średnich obrotach ubić razem masło, śmietanę, cukier i wanilię na puszystą pianę. Stopniowo dodawać jajka. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę.
Rozlać ciasto do foremek, tak aby były wypełnione do połowy, i obficie posypać kruszonką. Piec 25 ? 30 minut (do momentu, aż patyczek wbity e środek babeczki będzie suchy po wyjęciu). Wyjąć z piekarnika po upieczeniu i studzić na kratce. Na koniec posypać cukrem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje