Muffinki z marchewką i suszonymi porzeczkami

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

masło do wysmarowania foremek? szklanki suszonych porzeczek1 ? szklanki plus 4 ? łyżeczki mąki pszennej1 ? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki sody? łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka mielonego imbiru3 duże jaja? szklanki oleju Canola lub roślinnego1 szklanka cukru3 ? szklanki drobno startej marchewki

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Foremki na muffin wysmarować masłem. Porzeczki włożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody, gotować 20 minut na małym ogniu, aż porzeczki będą ?pulchne?. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kardamon oraz imbir. Odstawić. W drugiej misce ubić mikserem jaja, olej i cukier. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać marchewkę oraz rodzynki i wszystko starannie wymieszać.Wlać ciasto do ? wysokości foremek. Piec aż muffinki będą złote czyli około 30 minut (tak aby patyczek włożony do środka muffinki po wyjęciu był suchy). Odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.