Muffinki z marchewką i suszonymi porzeczkami
Składniki:
masło do wysmarowania foremek? szklanki suszonych porzeczek1 ? szklanki plus 4 ? łyżeczki mąki pszennej1 ? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki sody? łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka mielonego imbiru3 duże jaja? szklanki oleju Canola lub roślinnego1 szklanka cukru3 ? szklanki drobno startej marchewki
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Foremki na muffin wysmarować masłem. Porzeczki włożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody, gotować 20 minut na małym ogniu, aż porzeczki będą ?pulchne?. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kardamon oraz imbir. Odstawić. W drugiej misce ubić mikserem jaja, olej i cukier. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać marchewkę oraz rodzynki i wszystko starannie wymieszać.Wlać ciasto do ? wysokości foremek. Piec aż muffinki będą złote czyli około 30 minut (tak aby patyczek włożony do środka muffinki po wyjęciu był suchy). Odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje