Muffinki z rodzynkami i płatkami owsianymi

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Olej w sprayu (zapobiegający przywieraniu)1 ? szkalnki mąki pszennej? szklanki ciemno-brązowego cukru? łyżeczki sody? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej? łyżeczki gruboziarnistej soli1 szklanka płatków owsianych? szklanki rodzynek3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1 duże jajko1/3 szlanki chudego mleka4 średnie marchewki (bardzo drobno starte)1 średni dojrzały banan (zgnieciony na puree)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. 12- ście foremek na babeczki pokryj olejem w sprayu. W dużej misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, sodę, proszek do pieczenia, gałka muszkatołową oraz sól. Mieszaj do czasu dokładnego połączenia składników. Dodaj płatki owsiane i rodzynki, wymieszać. Następnie dodaj olej, jajka, mleko, marchew oraz banana i wymieszaj dokładnie.Wypełnij każdą foremkę na muffinki do ? objętości. Piecz około 23 -25 minut (tak, aby patyczek wbity w muffinkę wychodził suchy). Podawaj schłodzone do temperatury pokojowej.

Muffinki z rodzynkami i płatkami owsianymi, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia