Muffinki z rodzynkami i otrębami

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki oleju roślinnego1 ? szklanki rodzynek i otrębów zbożowych? szklanki mleka? szklanki mąki pełnoziarnistej? szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki mielonego cynamonu? łyżeczki soli1 duże jajko, lekko roztrzepane? szklanki ciemnobrązowego cukru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Foremki na muffiny wysmarować cienko olejem (lub wyłożyć papilotkami). W średniej misce wymieszać płatki i mleko, odstawić aż zmiękną (około 5 minut). W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wymieszać olej, jajko oraz cukier i dodać do mieszanki z płatkami, a następnie połączyć z mąką. Masę równomiernie rozdzielić do foremek, piec około 20 -25 minut (do momentu, aż patyczek wbity w środek babeczki po wyjęciu będzie suchy). Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce lub podawać gorące. Można przechowywać do 5 dni w plastikowej torbie.

Twoja opinia