Muffiny z dynią

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki oleju roślinnego, plus olej ro smarowania foremek1 ? szklanki pełnoziarnistej mąki1 ? szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy ?pumpkin pie? *? łyżeczki sody2 szklanki puree z dyni1 kubeczek jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu3 duże jajka1 szklanka cukru turbinado (cukier z trzciny cukrowej)1 ? szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Pędzelkiem wysmarować olejem 12 foremek na muffinki. W dużej misce wymieszaj : mąkę, proszku do pieczenia, przyprawę ?pumpkin pie? i sodę. Odstawić. W średniej misce ubić trzepaczką olej, puree z dynii, jogurt, jajka i 1 szklankę cukru. Po połączeniu składników dodać 1 szklankę orzechów włoskich delikatnie wymieszać. Dodać suche składniki w mokrych, wszystko razem wymieszać. Rozdzielić ciasto równomiernie łyżką do wszystkich foremek, górę każdej muffinki posypać mieszanką z pozostałych orzechów oraz cukru. Piec około 35 ? 40 minut (do momentu aż patyczek włożony w środek muffinki po wyciągnięciu będzie suchy). Schładzać 5 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku.

Twoja opinia