Muffiny z gruszkami
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g drobnego cukru
70 g brązowego trzcinowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju roślinnego
1 łyżka miodu
2 jajka
2 gruszki, obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy (zostaw łyżkę do posypania muffinek), imbir. W drugiej ubij trzepaczką jajka z olejem, miodem i śmietaną. Wlej płynne składniki do suchych, dodaj pokrojone gruszki. Wszystko razem wymieszaj łyżką, aby nie było śladów mąki. Formę do muffin wysmaruj masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami, do każdego zagłębienia wkładaj 2 łyżki ciasta, posyp je po wierzchu cukrem trzcinowym. Piecz w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez 20 min. Ostudź i się zajadaj!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje