Muffiny z gruszkami

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

140 g drobnego cukru

70 g brązowego trzcinowego cukru

1 łyżeczka mielonego imbiru

140 ml kwaśnej śmietany

125 ml oleju roślinnego

1 łyżka miodu

2 jajka

2 gruszki, obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i brązowy (zostaw łyżkę do posypania muffinek), imbir. W drugiej ubij trzepaczką jajka z olejem, miodem i śmietaną. Wlej płynne składniki do suchych, dodaj pokrojone gruszki. Wszystko razem wymieszaj łyżką, aby nie było śladów mąki. Formę do muffin wysmaruj masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami, do każdego zagłębienia wkładaj 2 łyżki ciasta, posyp je po wierzchu cukrem trzcinowym. Piecz w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez 20 min. Ostudź i się zajadaj!

 

Muffiny z gruszkami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia