Naleśniki piwne z nadzieniem mięsnym
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe (na 4 porcje): 2 jajka0.33 l piwa jasnego2 szkl. mąkisól i pieprz do smakuNadzienie: po 20 dag mięsa wołowego i drobiowego (bez kości)włoszczyznamajeranekpapryka
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj nadzienie: przez 40 min gotuj mięso wołowe i drobiowe razem z włoszczyzną i przyprawami w średniej wielkości garnku(jak na rosół). Odcedź sztuki mięsa oraz warzywa i zmiksuj je na jednolitą masę w malakserze (lub zmiel w miarę drobno w maszynce do mięsa). Jeśli uznasz, że jest zbyt suche – podlej lekko wywarem. Możesz dodać ulubionych przypraw do smaku.Zrób ciasto naleśnikowe: ubij na lejącą się masę jajka z piwem i mąką, dodaj soli i pieprzu dla smakuUsmaż naleśniki: rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Ciasto wylewaj na patelnię oszczędnie, bo jest tak pulchne, że naleśniki i tak będą wychodziły bardzo grube i puszyste. Przygotowane naleśniki wypełnij nadzieniem i zwiń w ruloniki. Przed podaniem poukładaj je ciasno obok siebie na patelni i lekko zrumień. Smacznego!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje