Norweskie ciasto migdałowe
Składniki:
Na ciasto: 3/4 szklanki masła,3/4 szklanki cukru,1 żółtko,2 łyżki mleka,2 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Na nadzienie: 1/2 szklanki cukru pudru,1 i 1/4 szklanki zmielonych migdałów,1/4 łyżeczki esencji migdałowej,1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,1 jajko lekko ubite,3-4 łyżeczki wody.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: zmiksować cukier z masłem aż uzyska kolor jasnokremowy. Dodać żółtko i mleko, miksując. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy maślanej. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy. Przygotować nadzienie: wymieszać podane wyżej składniki nadzienia. Powstałą masę rozłożyć w tortownicy na cieście. Rozwałkować resztę ciasta. Pociąć w paski, ułożyć w kratkę na wierzchu nadzienia. Piec w temperaturze 150 – 180 stopni C około 45 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje