Ośmiorniczki w czerwonym winie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)

3/4 szklanki oleju

4 łyżki oliwy extra vergine

1 posiekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 posiekany pomidor bez skórki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 listki laurowe

05 l czerwonego wytrawnego wina

sól, ocet balsamico, cukier

 

Przygotowanie:

Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący, strzelający olej. Smażyć ok 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją, to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody. Ośmiorniczki odcedzić. W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, wino i przyprawy, zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać ośmiorniczki i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i spójny, a ośmiorniczki będą miękkie. Uzupełnić przyprawy. Jeżeli ośmiorniczki są miękkie, a sos wciąż rzadki, należy odcedzić ośmiorniczki, sos zredukować i gdy jest gęsty ponownie połączyć.

 

Ośmiorniczki w czerwonym winie, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia