Ośmiorniczki w czerwonym winie
Składniki:
1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
3/4 szklanki oleju
4 łyżki oliwy extra vergine
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 posiekany pomidor bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
05 l czerwonego wytrawnego wina
sól, ocet balsamico, cukier
Przygotowanie:
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący, strzelający olej. Smażyć ok 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją, to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody. Ośmiorniczki odcedzić. W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, wino i przyprawy, zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać ośmiorniczki i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i spójny, a ośmiorniczki będą miękkie. Uzupełnić przyprawy. Jeżeli ośmiorniczki są miękkie, a sos wciąż rzadki, należy odcedzić ośmiorniczki, sos zredukować i gdy jest gęsty ponownie połączyć.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje