Ostre pulpety wieprzowe
Składniki:
70 dag mielonej łopatki wieprzowejczerstwa kajzerka1/2 szklanki mlekajajko2 cebule250 ml bulionu warzywnegopo 2 łyżki: mąki, oleju, koncentratu pomidorowegołyżeczka ostrej papryki chilisól, pieprz
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebule obrać i pokroić w piórka. Bułkę dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką i jajkiem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy uformować 12 pulpetów. Obtoczyć je w mące i smażyć ok. 15 min na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać koncentrat i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć pulpety, doprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Podawać z makaronem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje