Owoce zapiekane z kremem zabaglione

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

3/4 szklanki białego deserowego wina4 nektarynkikiść czarnych winogron bez pestekkiść zielonych winogron bez pestek200 g malin1 banan100 g cukru5 żółtek2 łyżki płynnego miodusok z 1 cytrynyewentualnie cynamon w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Szklankę wody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Pokrojone w plasterki nektarynki obgotowujemy w syropie na małym ogniu przez trzy, cztery minuty i zostawiamy do ostygnięcia. Banana kroimy w plasterki, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy cytryną. Dodajemy maliny, winogrona i odsączone nektarynki.W miseczce ubijamy żółtka z miodem, aż zbieleją, a następnie powoli, cały czas ubijając, dodajemy wino. Miseczkę stawiamy na garnku z gorącą wodą na małym ogniu i ubijamy krem przez pięć, siedem minut, aż nieco zgęstnieje. Przykrywamy nim owoce i wstawiamy na dwie, trzy minuty do piekarnika nagrzanego od góry (200 st.C), tak by krem się przyrumienił. Posypujemy cynamonem i podajemy.

 

Owoce zapiekane z kremem zabaglione, 5.3 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia