Papryka faszerowana indykiem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

8 jędrnychmięsistych papryk (w różnych kolorach: czerwonazielonażółta)Nadzienie: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka4 czubate łyżki kuskusu2 duże ząbki czosnkusólpieprz do smakuSos: 1 duża słodka marchewka1 duża cebula1 kg dojrzałych pomidorów lub 1/2 l przecieru pomidorowego1 łyżka olejusól

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Podgrzewamy lekko olej w rondlu, dodajemy utartą marchew i cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i kroimy w ćwiartki. Dodajemy pomidory (lub przecier) do rondla, solimy i dusimy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, jednolity sos, około 1 godz. Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm powyżej powierzchni kaszy, przykrywamy i odstawiamy, żeby wchłonął wodę. Z papryk odcinamy wierzch (nie odrywając ogonków) i usuwamy gniazda nasienne. Papryki i „wieczka” z ogonkiem dokładnie płuczemy. W dużej misce mieszamy mielone mięso z napęczniałym kuskusem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy papryki, przykrywając każdą jej odciętym uprzednio wieczkiem. W szerokim rondlu ustawiamy papryki wieczkami do góry, zalewamy sosem i dusimy na bardzo wolnym ogniu 2-3 godz., aż sos, rozrzedzony sokiem puszczonym przez papryki, znów zgęstnieje. Im wolniej i dłużej papryki się duszą, tym są lepsze. W trakcie duszenia co jakiś czas lekko poruszamy całym garnkiem – nie mieszamy.

 

Papryka faszerowana indykiem, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.