Pasta e Patate- makaron z ziemniakami
Składniki:
2 grube plastry boczku pancetta
mała marchewka
mała łodyga selera naciowego
średnia cebula
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka koncentratu pomidorowego
sól i świeżo zmielony pieprz
700 g ziemniaków
0,4 kg makaronu ditalini
0,5 szklanki świeżo startego pecorino lub parmezanu.
Przygotowanie:
Kroimy w kostkę boczek. Warzywa myjemy. Obraną marchew i cebulę kroimy w kostkę, seler w kawałki, natkę pietruszki siekamy.
Do dużego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek, pokrojone warzywa i boczek. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, potem pokrojone w kostkę ziemniaki i ok 4 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie część z nich rozgniatamy łyżką. Dolewamy wrzątek i wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie miękki. Sos powinien być dość zawiesisty, jeżeli jednak okaże się zbyt gęsty dodajmy trochę wody.
Na koniec wsypujemy ser mieszamy i gotowe.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje