Pasta e Patate- makaron z ziemniakami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 grube plastry boczku pancetta

mała marchewka

mała łodyga selera naciowego

średnia cebula

ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżka koncentratu pomidorowego

sól i świeżo zmielony pieprz

700 g ziemniaków

0,4 kg makaronu ditalini

0,5 szklanki świeżo startego pecorino lub parmezanu.

Przygotowanie:

Kroimy w kostkę boczek. Warzywa myjemy. Obraną marchew i cebulę kroimy w kostkę, seler w kawałki, natkę pietruszki siekamy.

Do dużego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek, pokrojone warzywa i boczek. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, potem pokrojone w kostkę ziemniaki i ok 4 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie część z nich rozgniatamy łyżką. Dolewamy wrzątek i wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie miękki. Sos powinien być dość zawiesisty, jeżeli jednak okaże się zbyt gęsty dodajmy trochę wody.

Na koniec wsypujemy ser mieszamy i gotowe.

 

Pasta e Patate- makaron z ziemniakami, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia