Pasztet z kurzych wątróbek z białymi truflami
Składniki:
8 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
? szklanki oliwy z oliwek
? szklanki drobno zmielonej cebuli
450 gram wątróbek z kurczaka , przeciętych na pół
sól i świeżo mielony pieprz
6 łyżek koniaku
30 gram świeżych białych trufli
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać cebulę i podsmażać, stale mieszając przez około 10 minut. Zmniejszyć ogień i dodać wątróbki. Całość doprawić solą oraz pieprzem i podsmażać, stale mieszając, przez około 15 minut. Kiedy wątróbki nie będą surowe, zdjąć je z patelni i przełożyć do miski, aby całkowicie ostygły.
Na patelnię wlać koniak, podpalić, a następnie gotować przez około 4 minuty, aż się zredukuje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wątróbki, koniak, miękkie masło i pokrojone na plasterki trufle wrzucić do maszynki i zmielić na gładką masę (w razie potrzeby nawet kilka razy). Gotowy pasztet doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do wysmarowanej masłem miseczki. Szczelnie przykryty folią pasztet można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje