Pasztet z kurzych wątróbek z białymi truflami

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

8 łyżek masła, w temperaturze pokojowej

? szklanki oliwy z oliwek

? szklanki drobno zmielonej cebuli

450 gram wątróbek z kurczaka , przeciętych na pół

sól i świeżo mielony pieprz

6 łyżek koniaku

30 gram świeżych białych trufli

Wykonanie:

Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać cebulę i podsmażać, stale mieszając przez około 10 minut. Zmniejszyć ogień i dodać wątróbki. Całość doprawić solą oraz pieprzem i podsmażać, stale mieszając, przez około 15 minut. Kiedy wątróbki nie będą surowe, zdjąć je z patelni i przełożyć do miski, aby całkowicie ostygły.

Na patelnię wlać koniak, podpalić, a następnie gotować przez około 4 minuty, aż się zredukuje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wątróbki, koniak, miękkie masło i pokrojone na plasterki trufle wrzucić do maszynki i zmielić na gładką masę (w razie potrzeby nawet kilka razy). Gotowy pasztet doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do wysmarowanej masłem miseczki. Szczelnie przykryty folią pasztet można przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

 

 

Twoja opinia