Penne z czekoladą, pistacjami i kozim serem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 nieduża biała cebula 350 g makaronu

1 l wytrawnego białego wina

2 łyżki mleka

1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej

75 g pistacji w łupinach

90 g białej czekolady

125 g mascarpone

60 g kremowego sera koziego

2 łyżki mleka

90 g drobno startej gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

 

Podgrzej oliwę w niewielkim rondlu i podsmażaj posiekaną drobno cebulę, aż się zeszkli- nie pozwól aby zbrązowiała. Dodaj penne i przez 2 minuty mieszaj dokładnie na małym ogniu. Dodaj wino, 2 łyżki mleka i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś, aż makaron stanie się al dente.

Pistacje posiekaj grubo i umieść w robocie kuchennym. Białą czekoladę włóż do naczynia z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą i mieszaj aż do całkowitego roztopienia. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając, dodaj mascarpone, kozi ser i mleko. Odcedzone penne przełóż do pogrzanej miseczki. Polej sosem czekoladowym i posyp pistacjami. Przed podaniem posyp startą czarną czekoladą. Smacznego:)

Penne z czekoladą, pistacjami i kozim serem, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia