Penne z czekoladą, pistacjami i kozim serem
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduża biała cebula 350 g makaronu
1 l wytrawnego białego wina
2 łyżki mleka
1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
75 g pistacji w łupinach
90 g białej czekolady
125 g mascarpone
60 g kremowego sera koziego
2 łyżki mleka
90 g drobno startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Podgrzej oliwę w niewielkim rondlu i podsmażaj posiekaną drobno cebulę, aż się zeszkli- nie pozwól aby zbrązowiała. Dodaj penne i przez 2 minuty mieszaj dokładnie na małym ogniu. Dodaj wino, 2 łyżki mleka i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś, aż makaron stanie się al dente.
Pistacje posiekaj grubo i umieść w robocie kuchennym. Białą czekoladę włóż do naczynia z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą i mieszaj aż do całkowitego roztopienia. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając, dodaj mascarpone, kozi ser i mleko. Odcedzone penne przełóż do pogrzanej miseczki. Polej sosem czekoladowym i posyp pistacjami. Przed podaniem posyp startą czarną czekoladą. Smacznego:)
Dzisiejsze wydarzenia i promocje