Pieczona perliczka

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

kilogramowa perliczka

20 g masła

garść świeżego tymianku,

sól i pieprz

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Perliczkę oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Nogi perliczki związać sznurkiem,

Natrzeć skórę masłem, posypać solą, pieprzem i łyżką posiekanego tymianku. Wnętrze również przyprawić i włożyć resztę tymianku najlepiej w postaci całych łodyżek, skropić sokiem z cytryny.

Piec około 45-55 minut, przewracając ją co jakiś czas z boku na bok, a na ostatnie 15 minut ułożyć ją piersiami do góry. W czasie pieczenia polewać perliczkę powstałym sosem.

Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek, przykryć folią aluminiową i zostawić na kwadrans aby mięso odpoczęło.

Pieczona perliczka, 5.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia