Pieczona perliczka
Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
kilogramowa perliczka
20 g masła
garść świeżego tymianku,
sól i pieprz
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Perliczkę oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Nogi perliczki związać sznurkiem,
Natrzeć skórę masłem, posypać solą, pieprzem i łyżką posiekanego tymianku. Wnętrze również przyprawić i włożyć resztę tymianku najlepiej w postaci całych łodyżek, skropić sokiem z cytryny.
Piec około 45-55 minut, przewracając ją co jakiś czas z boku na bok, a na ostatnie 15 minut ułożyć ją piersiami do góry. W czasie pieczenia polewać perliczkę powstałym sosem.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek, przykryć folią aluminiową i zostawić na kwadrans aby mięso odpoczęło.
Pieczona perliczka,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje