Pieczony łosoś z sosem jogurtowo – estragonowym

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

3 kg filetów z łososia, bez skóry, pokrojonych na 8 kawałków1 szklanka greckiego jogurtu2 łyżki posiekanego świeżego estragonu, kilka liści do przybrania1 łyżka drobno startej skórki z cytryny1 łyżka świeżego soku z cytrynygruba sólświeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. W miseczce zrobić sos. Wymieszać jogurt, posiekany estragon, sok i skórkę z cytryny, całość doprawić solą i pieprzem.Na blasze wyłożonej folią ułożyć kawałki łososia oprószone solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 – 20 minut, aż łosoś będzie miękki. Łososia podawać na talerzu, przyozdobionego listkami estragonu z sosem w miseczce obok.

Twoja opinia