Pieczony łosoś z sosem z białego wina

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? kg filet z łososia bez skórygruba sólświeżo mielony pieprz1 łyżka masła2 łyżeczki mąki pszennej1 szklanka białego wytrawnego wina1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Łososia umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, oprószyć solą i wstawić do piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie w małym rondelku stopić masło, dodać do niego mąkę i podgrzewać stale mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać wino, starannie wymieszać i całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 8 ? 10 minut, aż połowa płynu odparuje. Po upływie tego czasu zdjąć z ognia, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze porcje, podawać polanego sosem z białego wina.

Twoja opinia