Pierniczki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

? łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej

? łyżeczki mielonych goździków

? łyżeczki sody

? łyżeczki soli

? szklanki masła, w temperaturze pokojowej

? szklanki brązowego cukru

? szklanki melasy

1 duże jajko

perełki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

W średniej misce wymieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodać melasę oraz jajko i ponownie starannie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, tak aby powstało jednolite ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zawinąć w folię. Umieścić w lodówce na 1 – 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na 2 części, jedną schować do lodówki, drugą zaś ułożyć na papierze posypanym mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto obsypać mąką,zwinąć w ?rolkę? i umieścić w lodówce na 20 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwinąć, wyciąć ciasteczka o dowolnym kształcie, posypać perełkami cukrowymi (wedle uznania) i piec około 10-18 minut w zależności od rozmiaru. Pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

 

Twoja opinia