Pierogi ruskie
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 szklanki (35 dag) mąkijajkoszczypta soli60 dag ziemniaków25 dag twarogucebulałyżka masłasól, pieprz
Przygotowanie:
Nadzienie: ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Odcedzić, odparować, ostudzić, rozgnieść. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków razem z twarogiem, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, ok. 1/2 szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić.
Pierogi ugotować w osolonym wrzątku (2?3 min). Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami lub podsmażoną cebulą.
Pierogi ruskie,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje