Pierogi z ciasta drożdżowego ze śliwkami
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki2 dag drożdży1/2 szklanki mleka2 łyżki masłażółtkojajkoszczypta soli20 dag suszonych śliwek bez pestek10 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych
Przygotowanie:
Ciasto : drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka, odstawić na 15 minut. Masło stopić. Mąkę przesiać do miski, wlać resztę mleka i stopione masło, dodać rozczyn drożdżowy, żółtko, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, mocno ugniatając. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie ugnieść, odstawić jeszcze na 30 minut.
Nadzienie : wszystkie bakalie i śliwki drobno pokroić (śliwki można wcześniej namoczyć w aromatycznym alkoholu).
Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę masy bakaliowej, dokładnie zlepić (wierzch pierożków można udekorować ciastem).
Pierożki ułożyć w natłuszczonej formie, piec ok. 30 minut w temp. 220°C. Podawać z gęstą śmietaną.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje