Pierogi z pieca

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:

20 dag mąki pszennej5 dag mąki żytniej3 dag drożdży3 łyżki oliwypo 1/2 łyżeczki majerankucukru i soli

Do posmarowania pierogów:

1 jajko

Farsz:

20 dag kaszanki4 wątróbki drobiowe2 cebule (15 dag)1 kwaśne jabłko (20 dag)1 łyżka oliwy1 łyżeczka świeżo zmielonegopieprzupo 1/2 łyżeczki soli i majeranku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto: połączyć oba rodzaje mąki, dodać pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i wyrabiać, dolewając letniej wody, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Posypać mąką, włożyć do miseczki, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować farsz: kaszankę obrać z osłonki i rozdrobnić widelcem. Wątróbki obsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu po smażeniu wątróbek. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i bez obierania pokroić w dużą kostkę. Przygotowane składniki połączyć, dodać majeranek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać z niego krążki średnicy 15 cm. Na środku krążków nałożyć farsz, lekko zwilżyć brzegi ciasta i dokładnie zlepić, formując ozdobną falbankę. Pierogi ułożyć na blasze, ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec do zrumienienia (około 20 min) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać na gorąco z piwem, czerwonym półwytrawnym winem lub z surówką z kiszonej kapusty i szklanką mocnej herbaty.

 

Pierogi z pieca, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia