Pierogi ze szpinakiem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

 

Składniki:

(Składniki na ok 60 sztuk)Ciasto:1 duże jajko, lekko roztrzepane2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany1 szklanka pełnego mleka1 szklanka wody5 szklanek mąki (plus mąka do posypania stolnicy)mąka kukurydziana – do posypania

Farsz:

400 g szpinaku2 ząbki czosnkusól, pieprzłyżka masła250 g ricotty

Przygotowanie:Przygotuj ciasto: ubij razem jajko i kwaśną śmietanę, dodaj mleko i wodę. Wymieszane składniki stopniowo dodawaj do mąki.

Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni (ciasto będzie rzadkie i klejące). Wyrób je tak, (dodając mąki, jeśli będzie to potrzebne), aby było elastyczne i przestało się kleić (to zajmie około 8-10 minut). Pamiętaj, aby nie dodać zbyt dużo mąki, w przeciwnym razie stanie się twarde. Wyrobione ciasto przykryj odwróconą do góry nogami miską i zostaw na godzinę.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekany czosnek, dodaj rozdrobniony szpinak i duś kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ricottę lub inny ser i dokładnie wymieszaj.

Podziel ciasto na 4 równe kawałki. Blachę do pieczenia wyściel czystą płócienną ściereczką i posyp obficie mąką kukurydzianą, żeby pierogi się nie skleiły.

Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką jeden kawałek ciasta (do grubości około 3 milimetrów). Pozostałe kawałki trzymaj pod przykryciem.

Wycinaj kółka blisko siebie, używając szklanki o średnicy około 7,5 cm. Przykryj folią, żeby ciasto nie wyschło. Te czynności powtórz przy pozostałych kawałkach ciasta.

Połóż nadzienie na środku każdego kółka. Trzymając w ręku jedno kółko, złóż je na pół i połącz krawędzie, formując szczelnie zamknięte, półokrągłe pierożki.

Tak przygotowane pierogi układaj na posypanej mąką kukurydzianą ścierce, a następnie przykryj folią. Pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody.  Gdy już wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty.

 

Pierogi ze szpinakiem, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia