Pikantna zupa z pomidorami i ciecierzycą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki :

3 ząbki czosnku, posiekane? łyżeczki suszonych płatków chili1 łyżeczka mielonej kolendry? łyżeczki grubej soli? łyżeczki kminku2 łyżki oliwy z oliwek425 gram ciecierzycy z puszki, osuszonej i opłukanej1 ? szklanki pomidorów z puszki, krojonych w soku? szklanki czerwonej papryki konserwowej850 gram bulionu z kurczakaśmietanagałązki pietruszki

Wykonanie:

Używając moździerza rozgnieść czosnek, chili, kolendrę, sól i kminek do postaci pasty. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać mieszankę czosnku i podsmażać około 3 minut. Dorzucić ciecierzycę, pomidory, pieczoną paprykę oraz bulion. Gotować często mieszając przez około 15 minut. Lekko ostudzić i zmiksować na puree. Podawać w miseczkach udekorowane gałązką pietruszki oraz śmietaną.

Twoja opinia