Pizza z cebulą i fenkułem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki karmelizowanego fenkuła i cebuli*120 gram rozdrobnionego seraliście fenkułapodstawowe ciasto na pizzę z grilla*oliwa ziołowa

Wykonanie:

Rozgrzać grill, lekko posmarowany olejem. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na pizzę. Jedną stronę ciasta lekko posmarować oliwą ziołową i doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto położyć na grillu stroną posmarowaną oliwą do dołu, grillować 2 ? 3 minuty. Przekręcić i grillować kolejne 2 ? 3 minuty. Przesunąć na mniej nagrzaną stronę grilla, na wierzchu położyć fenkuła, cebulę oraz ser. Grillować pod przykryciem kilka minut, aż ser się rozpuści.

*Ciasto na pizzę z grilla

Składniki:1 łyżeczka cukru1 opakowanie suchych drożdży2 łyżeczki oliwa z oliwekgruba sól i mielony pieprz2 ? szklanki mąki pszennej

Wykonanie:Do dużej miski wlać 1 szklankę ciepłej wody, dodać cukier i drożdże, lekko wymieszać. Odstawić na 5 min, aby drożdże popracowały. Następnie dodać oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli i starannie wymieszać. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki są połączone. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 2 minuty. Kiedy ciasto jest miękkie i jednolite należy posmarować je olejem i przełożyć do miski wysmarowanej również olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu odkryć ciasto, uderzyć pięścią i odstawić jeszcze na 30 minut. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i pozwolić mu odpocząć jeszcze 15 minut przed użyciem.

*Karmelizowany fenkuł i cebula:

Składniki:1 łyżeczka oliwy z oliwek1 fenkuł, pocięty na cienkie plasterki1 duża cebula, przekrojona na połowę i na cienkie plasterkigruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:Na dużej patelni ze szczelną przykrywką rozgrzać oliwę. Dodać fenkuła oraz cebulę i doprawić solą oraz pieprzem. Podsmażać mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż warzywa zbrązowieją. Zmniejszyć ogień, przykryć i podsmażać kolejne 5 ? 7 minut. Dodać łyżkę wody i gotować stale mieszając jeszcze 2 minuty.

Twoja opinia