Pizza z grilla z pomidorami i bazylią

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki gotowego sosu pomidorowego45 gram świeżej mozzarelli, rozdartej na kawałkiświeże listki bazyliigotowe ciasto na pizzę z grilla*oliwa ziołowagruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać grill, lekko posmarowany olejem. Blat posypać lekko mąką, i rozciągnąć na nim ciasto. Posmarować je oliwą ziołową i posypać sola oraz pieprzem. Położyć ciasto na grillu, stroną posmarowaną oliwą na dołu na 1-2 minuty, przekręcić na drugą stronę i grillować kolejne 2 minuty. Przesunąć w najmniej nagrzane miejsce na grillu i posmarować sosem pomidorowym. Posypać mozzarellą oraz bazylią i przykryć grill. Podgrzewać kolejne kilka minut, aż ser się rozpuści.

*Ciasto na pizzę z grilla:

Składniki:1 łyżeczka cukru1 opakowanie suchych drożdży2 łyżeczki oliwa z oliwekgruba sól i mielony pieprz2 ? szklanki mąki pszennej

WykonanieDo dużej miski wlać 1 szklankę ciepłej wody, dodać cukier i drożdże, lekko wymieszać. Odstawić na 5 min, aby drożdże popracowały. Następnie dodać oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli i starannie wymieszać. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki są połączone. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 2 minuty. Kiedy ciasto jest miękkie i jednolite należy posmarować je olejem i przełożyć do miski wysmarowanej również olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu odkryć ciasto, uderzyć pięścią i odstawić jeszcze na 30 minut. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i pozwolić mu odpocząć jeszcze 15 minut przed użyciem.

Twoja opinia