Pizza z sałatą escarole i rodzynkami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki ciepłej wody1 opakowanie suchych drożdży2 szklanki mąki pszennej2 łyżki oliwy z oliwek? łyżeczki soli2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub semoliny2 łyżki suszonych porzeczek2 łyżki rodzynek1 mała czerwona cebula, przekrojona na pół i pocięta na cienkie plasterki1 główka escarole, pokrojona na mniejsze kawałki1 łyżka octu balsamicznego1 szklanka grubo startego sera Gruyeregałka muszkatołowa, świeżo starta2 łyżki parmezanu, drobno startego2 łyżki migdałówolej w sprayu

Wykonanie:

Do dużej miski wlać ciepłą wodę, posypać drożdżami i odstawić na około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, olej oraz sól i starannie połączyć. Ciasto przenieść na blat posypany mąką i wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dużą miskę nasmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Na blacie wysypanym mąką kukurydzianą lub semoliną rozwałkować podzielone na dwie części ciasto. Przełożyć je na dwie blachy posmarowane oliwą i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.Porzeczki i rodzynki umieścić w małej misce, zalać ? szklanki wrzątku i odstawić. W niedużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, po 2 minutach dodać escarolę oraz ocet i podsmażać ciągle mieszając, kilka minut, aż sałata zwiędnie. Porzeczki i rodzynki odcedzić, dodać do garnka z sałatą i dokładnie wymieszać. Odstawić.Każdy placek ciasta posypać serem Gruyere, gałką muszkatołową, mieszaniną z escarole , 1 łyżką startego parmezanu oraz 1 łyżką migdałów i wstawić do piekarnika. Piec około 15 ? 20 minut, do momentu, aż pizza będzie złota.

Twoja opinia