Pizza z wieprzowymi klopsikami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 duże gotowe spody do pizzygruba sól i mielony pieprz1 szklanka sosu pomidorowego z gotowania klopsików*220 gram mozzarelli, pokrojonej w cienkie plasterki10 – 12 klopsików wieprzowych, rozdrobnionych*2 kubki rukoli1 łyżka świeżego soku z cytrynytarty parmezansuszone płatki chilli

Wskazówki:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i umieścić na niej spody. Sos pomidorowy podzielić między spody i starannie je posmarować. Na wierzchu każdej ułożyć mozzarellę oraz rozdrobnione klopsiki. Piec około 10 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu ułożyć rukolę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem oraz płatkami chili i parmezanem.

Składniki na klopsiki (około 20 – 25 sztuk)*:

1 średnia cukinia1 duża cebula, przekrojona na pół? szklanki bulguru600 gram mielonego mięsa wieprzowego2 duże jajka? szklanki posiekanych świeżych liści oregano5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskęgruba sól i mielony pieprz1 szklanka oleju roślinnego1 łyżeczka oliwy z oliwek2 kg pomidorów, posiekanych

Wykonanie:Cukinię oraz pół cebuli drobno pokroić, wycisnąć z nich płyny i w dużej misce wymieszać z bułką tartą, wieprzowiną, jajkami, ? szklanki oregano i połową czosnku. Doprawić solą oraz pieprzem i uformować około 5 cm klopsiki. Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny, podsmażać klopsiki partiami, aż będą rumiane, przez około 5-7 minut, czasami obracając. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do dużego garnka wlać oliwę z oliwek, dodać posiekaną połowę cebuli i czosnku, podsmażać 2 minuty. Dodać pomidory, ? szklanki oregano i klopsiki. Gotować około 15 ? 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Twoja opinia