Pizzete- mini pizza
SKŁADNIKI:
CIASTO NA PIZZETTE
500 gr mąki (typ 00)
250 ml wody
25 gr drożdży
25 gr masła
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy extra vergine
SOS:
zmiksowane pomidory z puszki
basilia
łyżeczka oliwy
szczypta soli (do smaku)
DODATKI: ser żółty pieczarki ITD
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzewamy wodę, odlewamy troszkę wody, do której dodajemy drożdże + łyżka mąki, mieszamy i odstawiamy na 15min. Do miski wsypujemy mąkę + wodę z rozpuszczonymi drożdżami, sól, cukier, oliwę – zagniatamy i stopniowo dolewamy wodę z masłem. Zagniatamy dobrze ciasto, aż będzie gładkie. 2 razy uderzamy mocno ciastem w blat. Gotowe ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem na 50-60 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy walkiem (grubość 3mm) i wycinamy pizzette szklanką. Wykrojone ciasto kładziemy na blachę wyłożoną kartą do pieczenia. – na powycinane pizzete nakładamy sosik z pomidorów + basilia + sól a na górę nakładamy ser i pieczarki. piekarnik 200 C /15min (wyszło 36 sztuk)
Dzisiejsze wydarzenia i promocje