Pizzete- mini pizza

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

CIASTO NA PIZZETTE

500 gr mąki (typ 00)

250 ml wody

25 gr drożdży

25 gr masła

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy extra vergine

SOS:

zmiksowane pomidory z puszki

basilia

łyżeczka oliwy

szczypta soli (do smaku)

DODATKI: ser żółty pieczarki ITD

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzewamy wodę, odlewamy troszkę wody, do której dodajemy drożdże + łyżka mąki, mieszamy i odstawiamy na 15min. Do miski wsypujemy mąkę + wodę z rozpuszczonymi drożdżami, sól, cukier, oliwę – zagniatamy i stopniowo dolewamy wodę z masłem. Zagniatamy dobrze ciasto, aż będzie gładkie. 2 razy uderzamy mocno ciastem w blat. Gotowe ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem na 50-60 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy walkiem (grubość 3mm) i wycinamy pizzette szklanką. Wykrojone ciasto kładziemy na blachę wyłożoną kartą do pieczenia. – na powycinane pizzete nakładamy sosik z pomidorów + basilia + sól a na górę nakładamy ser i pieczarki. piekarnik 200 C /15min (wyszło 36 sztuk)

 

Pizzete- mini pizza, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia