Placek rabarbarowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

60 gr miękkiego masłapół szklanki cukru1 jajkołyżeczka esencji waniliowej1/3 szklanki mleka (80 ml)szklanka mąki (150 gr)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli4-5 gałązek rabarbaruDodatkowo: 15 gr masła, łyżka cukru, pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Masło, cukier, jajko i esencję zmiksować na jednolitą masę (5-10 minut). Mleko i mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą) dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Ciasto wylać na okrągłą tortownicę (średnica 20 cm; ja miałam większą ? 24 cm, dlatego nie jest zbyt wysokie). Wyłożyć pokrojony na kawałki rabarbar.Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.Zostawić do wystygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić masło oraz wymieszać cukier i cynamon.Ciasto przełożyć na kratę, posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem. Pozostawić do zupełnego wystygnięcia.

Placek rabarbarowy, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia