Placek wiśniowy

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

750g wiśni,300g mąki,125g + 4 łyżki cukru,125g masła,pół opakowania proszku do pieczenia,szczypta soli,1 jajko,1 opakowanie budyniu (waniliowego) na pół litra mleka,500ml mlekacukier puder do posypania,bita śmietana i wiśnie do dekoracji,tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Wiśnie umyć i pozostawić na do wyschnięcia. Usunąć ogonki i wydrylować owoce. Z mąki, 125g cukru, proszku do pieczenia, soli, jajka, oraz pokrojonego w kawałki masła wyrobić ciasto na kulkę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką. 2/3 schłodzonego ciasta włożyć do formy, dociskając lekko rękoma. Na ciasto wlać budyń, wygładzić łyżką. Na budyń ułożyć wiśnie i posypać je równomiernie cukrem. Pozostałe ciasto (1/3) rozdrobnić nad wiśniami. Piec ciasto w 200 stopniach przez 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i przystroić bitą śmietaną i wiśniami.

Placek wiśniowy, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia