Podudzia z kurczaka duszone z kapustą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

8 podudzi z kurczaka, bez skórygruba sól i pieprz mielony2 łyżki oleju roślinnego1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę1 duża marchewka, pokrojona w grubą kostkę1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w grubą kostkę3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione1 duży czerwony ziemniak, pokrojony w dużą kostkę450 gram kapusty liściastej ( Collard Greens ) lub młodej kapusty , pokrojonej z wyciętymi twardymi pędami130 ml bulionu warzywnego2 łyżeczki sosu Worcestershire2 łyżeczki białego octu

Wykonanie:

Kurczaka solidnie obsypać solą i pieprzem z obu stron. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Przełożyć na talerz. Do garnka dodać cebulę, marchew, seler i czosnek, podsmażać ciągle mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać ziemniaki oraz kapustę i dusić około 3 minut. Kurczaka z powrotem przełożyć do garnka , dodać bulion warzywny i sos Worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie odchodzić od kości, a warzywa będą miękkie, czyli około 45 minut. Doprawić solą i pieprzem , tuż przed podaniem wymieszać z octem.

Twoja opinia