Pomidory faszerowane jajkiem

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 duże pomidory2 ząbki czosnku10 dag wędzonego boczkubazyliaoreganotymianeksólpieprz4 jajka przepiórcze10 dag żółtego sera (np. gouda)łyżka oleju

Przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić wierzchy. Wydrążyć miąższ. Czosnek obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić bardzo drobno i podsmażyć na patelni, dodać posiekany miąższ z pomidorów i czosnek. Przyprawić bazylia, oregano, tymiankiem solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Pomidory napełnić farszem do 3/4 wysokości, na wierzch każdego wbić jajko, posypać drobno startym serem. Pomidory ? każdy osobno ? ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i podnieść brzegi, aby utworzyły rodzaj miseczki. Piec na ruszcie około 20 minut.

Pomidory faszerowane jajkiem, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia