Potrawka z kurczaka, zapiekana pod ciastem filo

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 piersi z kurczaka, podzielone na połówkigruba sól i pieprz mielony3 łyżki oliwy z oliwek4 marchewki, pokrojone na plasterki o grubości 1 cm1 średnia cebula, drobno posiekana? łyżeczki suszonych liści tymianku? szklanki mąki pszennej2 ? szklanki chudego mleka (1 %)1 opakowanie (300 gram) mrożonego groszku, rozmrożone2 łyżki świeżego soku z cytryny6 arkuszy ciasta filo

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Umieścić doprawione solą i pieprzem kurczaka w piekarniku. W najgrubszą część wbić termometr do mięsa, piec do momentu, aż termometr pokaże 74 st. C., czyli około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, niech ostygnie. Następnie pokroić. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, dodać marchew, cebulę i tymianek, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć, dodać odrobinę wody i gotować marchewkę do miękkości około 8-10 minut. Dodać mąkę i gotować kolejną 1 minutę. Stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając, do zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wymieszać z groszkiem, sokiem z cytryny i kurczakiem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać nadzienie do 22 centymetrowego okrągłego naczynia żaroodpornego. Arkusze ciasta filo położyć na blacie i wyciąć z nich 6 takich samych okręgów pasujących do naczynia żaroodpornego. Układać warstwowo na nadzieniu, smarując każdy kawałek ciasta olejem. Piec około 25 minut. Podawać ciepłe.

Twoja opinia