Proste kruche ciasteczka z orzechami pekan

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki brązowego cukru

? szklanki masła

? szklanki syropu kukurydzianego

szczypta soli

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

1 kubek orzechów pekan, drobno posiekanych

? szklanki mąki tortowej

Wykonanie:

W garnku umieścić cukier, masło, syrop kukurydziany i szczyptę soli. Całość podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać do niego skórkę pomarańczową, orzechy oraz mąkę i starannie wymieszać. Całość przykryć folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny, aż zrobi się twarde.

Rozgrzać piekarnik do 350 st. C. Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem Łyżką nabierać porcje ciasta i formować małe kulki, które następnie układać na blasze w odstępach około 3 cm od siebie. Piec około 9 ? 10 minut, aż ciasteczka będą złote (po upieczeniu będą miękkie, będą twardnieć stygnąc). Zrobić to samo z reszta ciasta, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

 

 

Twoja opinia