Proste kruche ciasteczka z orzechami pekan
Składniki:
? szklanki brązowego cukru
? szklanki masła
? szklanki syropu kukurydzianego
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 kubek orzechów pekan, drobno posiekanych
? szklanki mąki tortowej
Wykonanie:
W garnku umieścić cukier, masło, syrop kukurydziany i szczyptę soli. Całość podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać do niego skórkę pomarańczową, orzechy oraz mąkę i starannie wymieszać. Całość przykryć folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny, aż zrobi się twarde.
Rozgrzać piekarnik do 350 st. C. Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem Łyżką nabierać porcje ciasta i formować małe kulki, które następnie układać na blasze w odstępach około 3 cm od siebie. Piec około 9 ? 10 minut, aż ciasteczka będą złote (po upieczeniu będą miękkie, będą twardnieć stygnąc). Zrobić to samo z reszta ciasta, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje