Pikantne prażone orzechy

Składniki:

1 łyżka grubej soli

2 łyżki pieprzu cayenne

1 ? łyżeczki ostrej papryki

? szklanki cukru

2 duże białka jaj

560 gram orzechów Pekan (orzechy pekan można zastąpić z powodzeniem innymi, lub np. pestkami dyni czy słonecznika)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Blachy wyłożyć pergaminem do pieczenia. W małej miseczce wymieszać sól, pieprz cayenne, ostrą paprykę oraz cukier. W dużej misce przy pomocy trzepaczki lekko ubić pianę z białek, następnie dodać do niej przyprawy i całość starannie połączyć. Dodać orzechy pekan, dokładnie obtoczyć w masie, rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu obniżyć temperaturę do 120 st. C. obrócić orzechy i piec jeszcze 10 minut. Przed podaniem wystudzić.