Quiche Lorraine

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

300 g mąki

200 g masła

150 g szynki

100 g sera gruyere

4 jajka

300 ml śmietany 22%

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Siekamy masło z mąką, dodajemy szczyptę soli i jedną łyżeczkę śmietany. Rozcieramy ciasto palcami, zagniatamy je, rozwałkowujemy, wykładamy ciastem osiem natłuszczonych foremek o średnicy 10 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 220°C Szynkę kroimy w kostkę, ser ucieramy. Mieszamy szynkę i ser z pozostałą śmietaną, jajkami i natką. Doprawiamy masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wlewamy do foremek z ciastem, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podajemy gorące lub ciepłe z zieloną sałatą.

 

Quiche Lorraine, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia